Geschiedenis

 
Oprichter van Stoeterij frá Libèrté: Thom Ruisbroek. 

Thom Ruisbroek heeft zijn jeugdjaren doorgebracht tussen de paarden. Het mennen en berijden van paarden is hem dan ook met de paplepel ingegeven. Toen hij wat ouder werd, heeft hij diverse cursussen voor rij-instructeur met goed gevolg doorlopen en is vervolgens instructeur geworden bij diverse rijverenigingen en bij particulieren.
 
Uiteindelijk is hij in de gelegenheid gekomen om van zijn hobby zijn beroep te maken door in 1968 een zadelmakerij te beginnen in Drunen. En in 1976 neemt Thom Ruisbroek de reeds bestaande zadelmakerij van de familie Goertz in Jülich (Duitsland) over. Dit bedrijf leverde, naast dressuur- en springzadels, speciale zadels voor IJslandse Paarden (de zogenaamde töltzadels) door geheel Europa. Via zijn nieuwe bedrijf dat de naam Fritz Goertz bleef behouden, komt Thom Ruisbroek in 1991 voor het eerst in IJsland om daar zijn nieuwste modellen IJslandse zadels te showen.
 
Tijdens deze tocht is de liefde voor het IJslandse Paard ontstaan: hij kwam dan ook terug in Nederland zonder zadels, maar met een 12-tal IJslandse Paarden! Met deze 12 paarden is de stoeterij in 1991 begonnen.
 
Door zijn voorkeur voor Hrafn frá Holtsmúla 802 en Ofeigur fra Flugumyri 882 bouwt hij zijn paardenbestand op met deze bloedlijnen. Afstammelingen van deze voortreffelijke elite hengsten zijn paarden met een zeer goed karakter, veel temperament, voldoende maat, een prachtig exterieur en een grote schakering aan kleuren.

Sinds enkele jaren is Marcel Ruisbroek verantwoordelijk voor Stoeterij frá Libèrté. Marcel heeft de passie voor de fok van IJslandse paarden doorgezet en vertegenwoordigd het bedrijf nu samen met zijn vrouw Margo Ketels.

En zo is Stoeterij frá Libèrté geworden tot dat wat het nu is: Een IJslander stal van formaat!